Op reis door de Meierij met Stephanus Hanewinckel Voettochten en bespiegelingen van een dominee, 1798-1850

In 1799 verscheen Reize door de Majorij van ’s Hertogenbosch, anoniem, bij een uitgever in Amsterdam. Het bleek het eerste deel van een beschrijving van een reis door Brabant. Een jaar later volgde een tweede boek, kort daarop een derde. Dat laatste boek droeg de titel Gedachten over de Meiërij van ’s Hertogenbosch en derzelver inwoners. Wie de auteur was van deze geschriften is nooit vastgesteld. De naam van dominee Stephanus Hanewinckel viel, maar bewijzen voor zijn auteurschap zijn nooit gevonden.

Dat de auteur graag anoniem bleef, valt te begrijpen. Reize door de Majorij van ’s Hertogenbosch is brandende lectuur. Als een chirurg aan de snijtafel ontleedt de schrijver katholiek Brabant, in heldere en genadeloze volzinnen, in een stijl die aan Gerard Reve doet denken. Nederland is bezet door de Fransen, de Brabantse katholieken wringen zich onder het juk van de Republiek en protestanten uit en eisen hun kerken op, en terwijl de auteur al reizend zijn windmolens bevecht en zijn gewonde hart vasthoudt, ziet hij Brabant voor het protestantisme verloren gaan.

De Reize door de Majorij is niet alleen een historisch document, maar ook een literair meesterwerk. Alleen dat al is reden genoeg om het opnieuw uit te geven, zeker nu het al lange tijd alleen antiquarisch en tegen een hoge prijs verkrijgbaar is. Maar deze uitgave ontleent zijn belang vooral ook aan het vierde boek dat aan de drie oorspronkelijke boeken zal worden toegevoegd. Het gaat om Mijne wandelingen van vroegere jaren, een boek met reisverhalen dat eveneens anoniem in 1850 verscheen en van de hand van Hanewinckel is. Dit boek is nooit herdrukt. En naast verspreid gepubliceerde teksten treft de lezer ook teksten aan die gevonden zijn in opgespoorde aantekenboekjes van Hanewinckel.

De vier boeken worden in één band uitgegeven met een uitgebreide inleiding van Frank Meijneke.auteur: S. Hanewinckel
isbn: 9789086450183
aantal pagina's: 400
verschenen: Jul 2009
€ 39,90

bestellen
Meer uit dezelfde categorie

De Wandeling Bestseller! De mooiste tochten van het tv-programma De Wandeling van Omroep Brabant gebundeld in een boek.

WeerZien WeerZien behoort al meer dan een decennium tot de populairste rubrieken van de editie Tilburg van het Brabants Dagblad.

Tilburgse kermis 1950-2000 Fotoboek met bijzondere plaatjes van de Tilburgse Kermis in de laatste vijfitg jaar.

Tilburg in de jaren '60 Zwart-wit foto's van gebeurtenissen, mensen en tijdsbeeld in de jaren zestig in Tilburg.

A Touch of Tilburg Discover Tilburg with this fun, well designed cityguide! Includes walking routes, museums, restaurants, entertainment, shops and extra information for foreign students.

Historische Atlas 1836-1843 Noord-Brabant Eerste atlas van de grensverkenningen in 1836-1843 in Noord-Brabant.

Grote Historische Atlas Noord-Brabant Topografische kaarten van de provincie van rond 1905.

Tilburg in de jaren '80 Na het succes van Tilburg in de jaren '60 zijn nu de jaren '80 aan de beurt in dit mooie zwart-wit fotoboek.

Encyclopedie van Tilburg Alles over Tilburg in één boek. Mooi voor op de koffietafel, leuk als verjaardagscadeau. Het boek dat alle andere boeken over Tilburg overbodig maakt.

De moord op Marietje Kessels Dit boek sloeg in als een bom. Het NOS Journaal, Radio 1 en vrijwel alle Nederlandse kranten besteedden uitegbreid aandacht aan het boek over de moord op Marietje Kessels.

Dwalen door Tilburg De leukste adresjes en de meest bijzondere plekken van Tilburg in één gids. Met stadswandelingen, bezienswaardigheden, musea, restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden.

Tilburg in de jaren '70 De prachtige zwart-witfoto's in 'Tilburg in de jaren '70' nemen u mee op een nostalgische reis door een bewogen decennium in de stad.

Eindhoven in de jaren '70 Mooie verzameling zwart-wit foto's van Eindhoven in de jaren zeventig.

Popmuziek in Tilburg Tilburg staat bekend om het zeer goede klimaat voor popmuziek. In dit rijkelijk geïllustreerde boek alles over de pop door de jaren heen, van 1960 tot nu.

Eindhoven in de jaren '60 Eindhoven in de jaren '60